fait accompli


fait accompli 1.0

iets waar niets meer aan te veranderen valt; iets wat niet meer veranderd kan worden; voldongen feit

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een fait accompli…

is een feit

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is iets wat niet meer veranderd kan worden

    Algemene voorbeelden


    Tot vóór de vertedering van het grote afscheid zou de donder blijven narollen. Ze vertrokken net op tijd. De door niemand beminde grootvader werd, fait accompli, in het plaatselijk bejaardentehuis gestopt, en die hadden in die tijd zelfs uiterlijk niets aantrekkelijks, sombere huurkazernes waren het waar om de week het kruis tegen de grauwe gevel werd gezet.

    Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

    Door van de Euro een fait accompli te maken, moet de rest van de economische politiek nu ook maar veranderen, willens nillens, net zoals de restrictieve begrotingspolitiek nodig was 'om Maastricht te halen'.

    http://www.meerspirit.be/article.php/columns/2002/1/29/0,

    Ik was in dat jaar tien, of elf, en er waren tien, of elf miljoen Chinezen, reuzen met wie ik de strijd aanging, met wie ik worstelde en ontkwam. Dat is het hele fait accompli – niets op af te dingen en zo! is! HET! En niet anders.

    Berichten uit Maanzaad Stad, Abdelkader Benali,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • bestaan

    We mogen geenszins de indruk wekken dat we geen open verkiezing aankunnen; dat er een fait accompli bestaat.

    De Standaard,

    als object bij een werkwoord


    • een fait accompli scheppen

    Maar dé belangrijkste reden voor de aandrang waarmee Cyprus aan de deur klopt, heeft te maken met het "Cypriotische probleem", zegt Michaelides. Europa kan en moét helpen om de oplossing - een federale regeling voor het verdeelde eiland - er door te drukken. "Sinds '74 poogde Turkije een fait accompli te scheppen."

    De Standaard,

    Eind 1988, wanneer de Kamer zich op het debat met de regering voorbereidt, trekken de Maastrichtse plannen om embryo's voor onderzoek te kweken de aandacht van de media. De indruk wordt gewekt dat de groep op het punt staat om met hun experimenten te beginnen. De Kamer interpreteert deze onthulling als een poging een 'fait accompli' te scheppen.

    http://www.bsk.utwente.nl/bw/index.html,

    ( Frequent gebruikt.)
    • iemand voor een fait accompli stellen

    Vervolgens belde hij met de president van de rechtbank. 'De komende week heb ik geen zittingen, dus de boel loopt niet in het honderd. Wel veel afspraken. Laat die afzeggen door het secretariaat.' 'Ziekteverlof?' 'Welnee. Ik heb nog vijftien weken vakantie te goed.' 'Ik word niet graag voor een fait accompli gesteld en zeker niet op mijn vrije zondag.' Fait accompli! Boskaljon had gelijk; watjes, kommaneukers, met een droogkloot als president.

    Voel maar, Jan Brokken,

    'Ik heb mij daarover verbaasd, Voorzitter,' zei Kloosterman stijf, 'omdat wij daarmee opnieuw voor een fait accompli zijn gesteld, terwijl er indertijd na het vertrek van de heer De Vries nu juist was afgesproken dat dergelijke beslissingen eerst in de Instituutsraad besproken zouden worden.'

    Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

    Hij zweeg even en trok de mouwen van zijn trainingspak tot boven de ellebogen op. 'En aangezien jullie mij voor een fait accompli hebben gesteld,' vervolgde hij toen 'zal ik jullie ook voor een fait accompli stellen... ik zeg jullie namelijk bij deze de huur op.'

    De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

    'Op dit moment weten we nog bijna niets van wat de aandeelhouders hebben bekokstoofd. Het kan niet zo zijn dat we straks voor een fait accompli worden gesteld.'

    Het Financieele Dagblad,

    met koppelwerkwoord


    • een fait accompli zijn

    In twee kranten werd de minister van Landsverdediging afgebeeld én geciteerd. "Het munitiedepot van Beverdonk is een fait accompli," zou de brave borst gezegd hebben.

    Requiem voor de geitenmelker, Robin Hannelore,

    Hij verhoort een non die weigert haar verkrachters aan te geven. Zij zegt dat zij hen vergeven heeft, omdat zij mensen zijn. Deze weigering is tergend, maar het is een fait accompli.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • een onafwendbaar fait accompli
    • een voorspelbaar fait accompli
    • het nieuwe fait accompli

    Het soevereiniteitsbegrip en de raison d'état domineerden het politieke denken. Het was tijd voor een algemene bezinning over het nieuwe fait accompli, de staat.

    http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

    Kon je het debacle van de Forges de Clabecq nog afschilderen als een onafwendbaar en voorspelbaar fait accompli, de plotse sluiting van een productieve en concurrerende fabriek als die van Renault-Vilvoorde is dat allerminst.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • zich neerleggen bij een fait accompli

    Zorba was jaloers, ja dat was hij! Jaloers op zijn nimfijnen en ook nog kleinzielig: hij kon het niet uitstaan dat ze zich amuseerden met leeftijdgenoten, jonge Grieken [...]. De meisjes konden niet anders dan zich neerleggen bij het fait accompli. In een drukkende stilte liepen ze achter me aan, er broeide wat.

    In liefdes naam, Greta Seghers,

    • via een fait accompli

    In West-Europa bestaat de vrees dat de Amerikanen via een fait accompli het GPS door willen drukken.

    NRC,

    voorafgegaan door als


    • als een fait accompli

    Ik voelde het donkere incident met elk van zijn woorden naderbij komen en ik voelde het tegelijk, als een fait accompli, al in de hele atmosfeer om mij heen aanwezig.

    Kreutzersonate, Margriet de Moor,